Pinnebrød - PINNEBRØD: Å steike pinnebrød på bålet vekker appetitten. - Foto: Andreas Grimsæth / NRK

PINNEBRØD: Å steike pinnebrød på bålet vekker appetitten.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

Oppskrift på pinnebrød

Finnes det noe bedre enn varme, nybakte og bålstekte brød? Her er oppskriften på «Mors pinnebrød».

Vi forbinder gjerne bålbrenning med sommer og sol, men bålet er både flottere, varmere og nyttigere vinterstid.

Enten du er på langtur eller vil kose deg ved utepeisen en mørk vinterkveld gjør selvlaget bålmat godt på alle måter for alle.

Mors pinnebrød - OPPSKRIFTEN: «Mors pinnebrød». - Foto: Andreas Grimsæth / NRK

OPPSKRIFTEN: «Mors pinnebrød».

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

Lett og godt

En pinnebrøddeig er enkel å lage og lett å ta med seg. Denne smakfulle oppskriften er velprøvd og har gjort stor suksess i barnehager, skoler og speidergrupper.

  • 7 dl mel - litt grovmel
  • 2,5 dl vann
  • 1 ss smør
  • 1/2 dl sukker (eller mindre)
  • litt gjær (1/2 pose tørrgjær)
  • salt
  • oregano
  • raspet ost

Bland alt sammen som en vanlig gjærdeig. Pakk den i en dobbel plastpose eller en passende boks. Husk at det må være litt plass slik at deigen kan heve litt på vei til rasteplassen.

Skal du på langtur kan du jo vente med å tilsette vesken til du slår leir så slipper du å bære tungt.

Steik eller svi!

Når dere har funnet en fin og forsvarlig plass å tenne bål må trengs det grillpinner/-spyd. Kutt passende greier fint av trærne og ikke ta for mange fra samme sted. Ta gjerne vare på grillpinnene og bruk dem på nytt på neste tur.

Lag heller for lange enn for korte grillpinner - det er ikke alltid like godt å sitte for tett på bålet. Fjern barken de ytterste 15 cm på grillspydene.

Form lange tynne pølser av deigen og surr rundt grillpinnen. Det er viktig at det ikke blir for tykk og lang.

Steik brødet over flammene eller glørne. Snu ofte på det. Jo bedre tid du tar deg jo bedre blir resultatet. Brødet er ferdig når det «slipper» pinnen lett.

Denne deigen kan også steikes i panna på et stormkjøkken. Lag en 2-3 cm tykk leiv og steik noen minutter på hver side.

God tur og bon apetit!

Bål - BÅLKOS: Glem TV'n en kveld - ta kveldskosen ved bålet! - Foto: Andreas Grimsæth / NRK

BÅLKOS: Glem TV'n en kveld - ta kveldskosen ved bålet!

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

På forsiden nå