August og september er høysesong for fotturer i fjellet, og noen turer er VELDIG, veldig populære.

Her er våre 10 på topp:

De seks første turene på listen er vi ganske sikre på: Preikestolen, Besseggen, Gaustadtoppen, Kjerag, Rallarvegen og Galdhøpiggen har vært blant folks favoritturer i mange år.

De neste plassene på listen er det mange som kjemper om, men at Romsdalseggen, Aurlandsdalen, Trolltunga og Snøhetta er svært populære mål er det liten tvil om.

Det finnes ikke tall for hvor mange som går i fjellet. Søk på UT.no, spørsmål til Turistforeningen og besøk på turisthytter forteller likevel en god del om hvor folk går - og om hva vi drømmer om:

1. Preikestolen

Dette svimlende fjellplatået over Lysefjorden i Rogaland er en turistmagnet og fremdeles en soleklar éner på listen. Over 110 000 personer tar turen opp i løpet av året. Turen fra parkeringsplassen ved Preikestolen fjellstue går på en god sti og er unnagjort på et par timer.

TURFORSLAG: Preikestolen

2. Besseggen

Dette er helt klart en av landets mest populære turer. Den fantastiske utsikten over ville Jotunheimen og bratte stier gir en god følelse av mestring. Turen er ikke spesielt vanskelig, og heller ikke utsatt, men gir likevel en luftig følelse med det grønne Gjendevannet 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatn på den andre. Rundt 40 000 skal trolig gå over Besseggen i år, så hvis du vil ha fjellet for deg selv; prøv Besseggen by night.

TURFORSLAG: Besseggen

3. Gaustatoppen

Den høyeste toppen i Telemark er svært populær fordi den er enkel å bestige og lett tilgjengelig fra store deler av Sør-Norge. Utsikten lokker også: I klarvær kan du se omtrent en sjettedel av Norge. Årlig bestiger over 30.000 mennesker fjellet. Fra parkeringspassen ved Stavsro tar det knappe tre timer opp og to ned i vanlig tempo. Stien opp er god og tydelig. Nesten oppe kan du kjøpe vafler og kaffe på Gaustatoppen Turisthytte.

TURFORSLAG: Gaustatoppen

4. Kjerag

Selv Preikestolen blir liten ved siden av majesteten i Lysefjorden, Kjerag. Selve Kjeragplatået, 1000 loddrette meter over fjorden, er goldt med mye stein og blankskurte berg. Besøket til platået og Kjeragbolten har de siste årene tatt helt av. Alternativt kan du se Kjerag og Preikestolen fra en kajakk.

TURFORSLAG: Kjerag

5. Rallarvegen

Sykkelturen fra Haugastøl til Flåm regnes som klassikeren for fjellsyklister. Årlig sykler rundt 20 000 denne populære turen. Du sykler i høyfjellsnatur på anleggsveien som ble laget da Bergensbanen ble anlagt rundt forrige århundreskifte. Hele strekningen er på 82 kilometer, så en overnatting underveis er lurt. Et alternativ er å sykle deler av turen; f.eks. dagsturen fra Finse til Myrdal.

TURFORSLAG: Rallarvegen

6. Galdhøpiggen

Norges høyeste fjell ruver, med sine 2469 meter over havet, over tindene rundt. Her har du altså fantastisk utsikt utover Jotunheimen. Selv om fjellet er det høyeste i Norge, er det ikke utilgjengelig. Turen passer også for turvante barn. Du når Galdhøpiggen fra hyttene Spiterstulen og Juvasshytta. Fra Juvasshytta er det breføring over Styggebrean og opp til toppen, med aldersgrense sju år.

TURFORSLAG: Galdhøpiggen

7. Romsdalseggen

Mange har savnet Romsdalseggen på slike lister, og nå tar vi med noen turforslag til denne populære toppen ved Åndalsnes. Herfra har du fantastisk utsikt fra kanten av stupet mot Romsdalen med Trollveggen og Trolltindan, Romsdalshornet og Venjetindan og fjellene lengre borte.

TURFORSLAG: Romsdalseggen - normal

TURFORSLAG: Romsdalseggen - familie (litt mindre krevende enn normal-turen)

8. Aurlandsdalen

Kombinasjonen av spennende, vill natur og interessant kulturhistorie overvelder de fleste som tar denne turen. Du kan velge å gå i tre dager (fra Finse), i to dager (fra Geiterygghytta) eller ta dagsturen fra Østerbø og ned selve Aurlandsdalen. Hvis du starter fra Finse får du med deg alle kontrastene i landskapet; østland møter vestland, fra goldt steinlandskap til frodige, dype daler, mektige fjell og buldrende fossestryk.

TURFORSLAG: Aurlandsdalen

9. Trolltunga

Det spektakulære stupet har blitt et slikt sted som «alle» må stå på en gang i livet. Reiselivet i Hardanger og Odda kommune har de siste årene brukt bilder av Trolltunga for alt det er verdt. I helgene kan du møte hundrevis av biler på parkeringsplassen i Skjeggedal, og kø av folk som vil ut å stå på selve «tunga». Turen til Trolltunga er krevende, men du får en fjellopplevelse du vil huske i lang tid. Reinaskorsbu ligger like ved målet. Her er det bare seks senger, så det kan være en god i idè å ta med seg telt.

TURFORSLAG: Trolltunga

10. Snøhetta

Fjellet er det høyeste fjellet i Norge utenfor Jotunheimen. Snøhetta ble skikkelig kjent da 1,4 millioner nordmenn tidligere i år så Lars Monsen og Ingen grenser-gjengen nå toppen. Fjellet ble lettere tilgengelig da Turistforeningens Snøheim åpnet dørene i juli. Også hyttene Reinheim og Åmotdalshytta, samt Kongsvold Fjeldstue ligger i nærheten.

TURFORSLAG: Snøhetta fra Snøheim

TURFORSLAG: Snøhetta fra Kongsvold via Reinheim

Er du misfornøyd med vår liste?

Her er noen andre særdeles populære godbiter:

De fjellområdene som flest søker etter på UT.no akkurat nå er Hardangervidda, Rondane og Jotunheimen.

Dere som liker Hardangervidda kan glede dere til tirsdag 4. september. Da starter en ny serie på NRK1; UT på tur.

Rondane-entusiaster bør sette av helgen 1.-2. september til en tur til Rondane. Da feires nasjonalparkens 50-årsjubileum. Se hvordan Rondane har endret seg på nrk.no/rondane.