Steffen Dahl - ALA AMUNDSEN: Steffen Dahl har tenkt å gå alene til Sydpolen 100 år etter Amundsen, men det spør om han ikke får selskap på veien! - Foto: Privat /

ALA AMUNDSEN: Steffen Dahl har tenkt å gå alene til Sydpolen 100 år etter Amundsen, men det spør om han ikke får selskap på veien!

Foto: Privat
Børge Ousland - OUSLAND: Han har vært der før, men tar turen igjen og arrangerer ekspedisjon til Sydpolen 100 år etter Amundsen. Scanpix

OUSLAND: Han har vært der før, men tar turen igjen og arrangerer ekspedisjon til Sydpolen 100 år etter Amundsen.

Foto: Scanpix
Deltakerne på ekspedisjonen - GAMMEL RUTE: Jan-Gunnar Winther, Harald Dag Jølle, Stein P. Aasheim og Vegard Ulvang skal gå Amundsens gamle rute til Sydpolen. - Foto: Vegard Ulvang /

GAMMEL RUTE: Jan-Gunnar Winther, Harald Dag Jølle, Stein P. Aasheim og Vegard Ulvang skal gå Amundsens gamle rute til Sydpolen.

Foto: Vegard Ulvang
Ekspedisjonsdeltagere - KVINNE-EKSPEDISJON: Liv Arnesen og Ann Bancroft tar med seg kvinner fra hver verdensdel til polpunktet, de har lagt om planene fordi det skjer så mye på polpunktet i desember. - Foto: Liv Arnesen/Ann Bancroft /

KVINNE-EKSPEDISJON: Liv Arnesen og Ann Bancroft tar med seg kvinner fra hver verdensdel til polpunktet, de har lagt om planene fordi det skjer så mye på polpunktet i desember.

Foto: Liv Arnesen/Ann Bancroft
Jens Stoltenberg - STATSMINISTEREN: Røpet i sin nyttårstale at også han har tenkt seg til Sydpolen 14.desember 2011. - Foto: Horne, Kari Merete / SCANPIX

STATSMINISTEREN: Røpet i sin nyttårstale at også han har tenkt seg til Sydpolen 14.desember 2011.

Foto: Horne, Kari Merete / SCANPIX
Hermann Maier - MAIER: Tidligere toppalpinist Herman Maier kaster seg over Sydpol-utfordringen i år. - Foto: OLIVIER MORIN / AFP

MAIER: Tidligere toppalpinist Herman Maier kaster seg over Sydpol-utfordringen i år.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP
Stian Aker og Rune Malterud på Sydpolen - POLPUNKTET: Rundt en globus med speil til alle kanter kan de samles - alle som vil markere Amundsen 100 år etter. - Foto: Petter Nyquist/ao3spr.com /

POLPUNKTET: Rundt en globus med speil til alle kanter kan de samles - alle som vil markere Amundsen 100 år etter.

Foto: Petter Nyquist/ao3spr.com
Ekspedisjon til Sydpolen - HISTORISK: Sammen med sine fire ledsagere Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting når Roald Amundsen (39) som førstemann når Sydpolen. Ekspedisjonen på vei over en isbree med hunder og slede. Scanpix

HISTORISK: Sammen med sine fire ledsagere Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting når Roald Amundsen (39) som førstemann når Sydpolen. Ekspedisjonen på vei over en isbree med hunder og slede.

Foto: Scanpix

Da deltagerne i Amundsens ekspedisjon til Sydpolen kjempet seg frem til verdens sydligste punkt, var det en bragd de lenge var alene om å ha gjennomført.

100 år etter er situasjonen en ganske annen.

«Ikke forstyrr»

– Jeg får sy et «do not disturb»-skilt på teltduken så jeg får gå i fred, ler Steffen Dahl.

Han har tenkt å gå alene både til Nordpolen og Sydpolen i jubileumsåret.

Han vil gjerne stå på sydpolen 14.desember 2011 - nøyaktig 100 år etter Amundsen.

Men uforstyrret får han neppe gå. Minst 14 norske og internasjonale ekspedisjoner har planlagt å stå samme sted på samme tid!

For første gang blir det kanskje kø i «ingenmannslandet» Antarktis!

Unormalt mange ekspedisjoner

For å markere Amundsens bragd vil rekordmange gå i hans spor til Sydpolen.

En ufullstendig oversikt (se lenger ned i saken) viser at minst 8 norske og 7 internasjonale ekspedisjoner har planlagt å gå til Sydpolen for å markere Amundsen-jubileet i november og desember 2011.

Birgit Njåstad, seksjonsleder ved Norsk Polarinstitutt har oversikt over de fleste norske ekspedisjoner til Sydpolen og bekrefter at dette ikke er normalt:

– Vanligvis er det mellom 0 og 2 norske ekspedisjoner i året, så dette er helt klart mer enn normalt mange, men det er ikke overraskende i et så stort jubileumsår sier Njåstad.

Det kan altså bli folksomt i isødet!

For Steffen Dahl spiller det liten rolle at han ikke er den eneste med denne planen:

– Jeg går min tur og så får de andre gjøre sin greie, sier han.

Han har drømt om turen siden han gikk på ungdomsskolen og endrer ikke planer fordi mange andre har tenkt å gjrøe det samme. Men han slår neppe følge med noen om han skulle treffe dem på veien:

– Nei, dukker det opp noen ekspedisjoner utenfor teltet kommer jeg ikke til å slå følge med dem, jeg trives i mitt eget selskap. På en sånn tur orker jeg ikke høre noen andre sin pulk eller noen andre sine meninger om noe, sier Dahl.

Miljøtrøbbel i Amundsens spor?

Miljøet på Antarktis er spesielt sårbart.

Men så lenge alle ekspedisjoner holder seg til strenge regler for avfallshåndtering og oppførsel, er det transporten inn til kontinentet som utgjør den største miljøbelastningen når det er så mange ekspedisjoner på samme tid, forteller Njåstad.

I tillegg vil risikoen for at noen får problemer og trenger hjelp øke. Det gir utfordringer i forhold til beredskap og logistikk.

Også forskning kan bli forstyrret dersom alle deltagerne kommer strømmende forbi samme forskningsstasjon omtrent samtidig.

– Må ekspedisjonsdeltagerne tenke på noe spesielt siden det er så mange samtidig?

– Nei, ikke annet enn at dersom de er ute etter den store villmarksopplevelsen så kan vel den kanskje bli litt forstyrret, ler Birgit Njåstad.

Sydpolfest med statsministeren?

Dersom mange av ekspedisjonene når målet sitt om å stå på polpunktet 14.desember, kan det bli litt av en forsamling der!

Kanskje blir det jubileumsfest med hundre deltagere?

– Jeg tror nok ikke det noen gang har vært så mange besøkende der samtidig, sier Birgit Njåstad.

Selve polpunktet er en åpen plass der det er satt opp en globus med speil i alle retninger.

Plassproblemer blir det altså ikke - og kanskje statsminister Jens Stoltenberg tar med kake?

Stoltenberg avslørte i sin nyttårstale at også han vil være med på festen på Sydpolen.

Så langt er det planlagt at statsministeren skal delta i en markering på Antarktis, men planene for reisen og arrangementet er ikke klare enda, opplyser kommunikasjonssjef ved statsministerens kontor, Trude Måseide.

Men siden han neppe tar seg til polpunktet på egen hånd, er det kanskje naturlig at det er han som tar med kake?

– Dersom statsministeren er der når jeg kommer, skal jeg nok hilse på ham. Jeg tenkte jeg skulle spare noen godbiter til han så han kan se hva jeg har levd på i tretti dager på tur, sier Steffen Dahl.

– Men er det ikke naturlig at det er han som spanderer kake på dere andre da?

– Jeg går uten etterforsyninger så dersom han har med seg noe godt så sier jeg nok ja takk til det!

Norske ekspedisjoner til Sydpolen i 2011

Alle norsk ekspedisjoner må godkjennes av Polarinstituttet.

UT.no vet om minst 8 planlagte norske Sydpolekspedisjoner, i tillegg kommer altså en rekke utenlandske:

Vet du om flere som skal til Sydpolen i Amundsens fotspor? Tips oss!

Et utvalg utenlandske ekspedisjoner:
Alle land som har underskrevet Antarktistraktaten har regler for ekspedisjonsdeltagere.

Men alle registrerer seg hos myndigheter i sitt eget land. Derfor finnes det ingen samlet oversikt. Her er likevel noen av dem som skal til Sydpolen for å markere Amundsen-jubileet: