Meisebollene du kjøper i butikken er ofte små, og må skiftes ofte. Hvorfor ikke lage dem selv?

– Det ikke vanskelig å lage meisebollene selv, sier Frank Steinkjellå på Karmøy. De siste vintrene har han laget sine egen kjempestore meiseboller.

Den selvlagde bollen varer som regel veldig lenge og er veldig populær blant mange fuglearter på fôringsplassen. Frank Steinkjellå sine meiseboller er store som fotballer, og derfor holder det med to i sesongen.

– Lag en om høsten og en på vinteren, sier han.

Her er Franks oppskrift

  • 2250 gram delfiafett
  • 1000 gram skrelte solsikkefrø
  • 1000 gram havregryn lettkokte
  • 500 gram knuste hasselnøtter
  • 250 gram hakkete mandler

Bland alt sammen i to halvfylte bakeboller og la det størkne. Lim de to delene sammen med delfiafett.

Solsikkekjerner uten skall, kjøper du i helsekostforretninger eller i matvarebutikker med helsekostavdeling. Velg solsikkekjerner uten skall, for hvem liker å spise mat med skall på?

Frank Steinkjellå bruker nett som har vært brukt til å beskytte bærbusker mot fugler (fiskegarn) til å lage meiseboller i. Nettet på kjøpte meiseboller er ofte laget av plastikk, og blir lett ødelagt.

Melkekartongtrikset: Hell blandingen i en melke- eller juicekartong med et tau gjennom hele blandingen. Når alt er størknet, river du av kartongen og henger godsakene opp i et tre.

– Styr unna butikkboller

Ornitolog Frode Falkenberg er enig i at det er best å lage meisebollene selv.

– Styr unna meiseboller kjøpt i butikken, sier han. Det er dårlige greier. Fettet er ofte harskt, og fuglene liker de derfor ikke. Fuglene trenger feit mat og frukt , sier ornitologen.